Värmländsk bergvärme

29.06.2016 08:16

Det pratas mycket om bergvärme och man kan knappt sitta vid sitt frukostbord hemma i köket och blika ut över kvarteret utan att se åtminstone någon granne som är i färd med att skaffa det - men vad katten är bergvärme? Vad innebär det? Varför skaffar man det? Och hur skaffar man det?

Vad är "bergvärme"?

Långt ner i berggrunden, under marken, finns det en massa gött så kallat grundvatten. Med "bergvärme" menas det, enkelt beskrivet, att man borrar ner till detta grundvatten och utvinner energi ut det.

Hur gör man? Hur fungerar bergvärme?

Man borrar ett eller flera djupa hål, de kan vara så djupa som 200 meter även om de ofta är lite mindre djupa. Därefter skickar man ner en nedkyld vätska i en ledning. Denna vätska värms upp av det varma grundvattnet nere i berget.

Den så kallade kollektorvätskan, även kallad köldbärare, snurrar runt i berget och leds sedan till en förångare där köldbärarens temperatur kan vara väldigt låg, till och med under nollgradigt. Där värmer vätskan upp köldmediet som finns i värmepumpen. Mediet har extremt låg kokpunkt och kokar sålunda väldigt enkelt.

Det börjar koka och av kokt blir det gas. Ånga. Ångan leds till en kompressor där den pressas samman. Det gör den ännu varmare. Efter detta leds den nu svinvarma ångan till värmepumpens kondensator där den avger sin värme till vattnet som cirkulerar i husets värmesystem.

Vips har man plockat upp värme från varmt grundvatten långt ner i marken upp till vattensystem uppe i ens hus!

Skaffa bergvärme i södra Värmland

Att skaffa sådan härninga geoenergi, som det kallas, är inte bara miljövänligt, det brukar dessutom kunna betala sig rätt snabbt. Den samlade uppvärmningskostnaden för ens hus blir ju längre för varje dag man använder den. Installationen och utrustningen tar så klart ett tag att betala av med pengarna man sparar men därefter värmer man sin kåk så gott som gratis!

Bor du i Värmland - speciellt om du bor runt residensstaden Karlstad, har du tur för här har du finfina möjligheter att skaffa rysligt fin bergvärme. Inte bara finns här bra mark att borra i, här finns också brunnsborrare som kan sina saker. För att skaffa bergvärme i Karlstad, eller runt Karlstad för den delen, är det inte svårare än att du kontaktar före detta Säffle Brunnsborrning AB eller Karlstad Brunnsborrning AB. Dessa två har gått samman och levererar brunnsborrning i Karlstad under samma flagg - under namnet IMARC. Namnet Imarc kommer sig av att det ju just är "i mark" som man borrar.

Kort om bergvärme

  • Bergvärme, dvs värmen i jordens inre, tar aldrig slut!
  • Installationen förbrukar energi vid drift - men ger en energivinst!

Omröstning

Är bergvärme bra?

Totalt antal röster: 32

Skaffa bergvärme?

Boende runt Karlstad ska i sådana fall kontakta följande mästare på brunnsborrning och bergvärme:

 
www.im arc.nu 

IMARC
(Består av Säffle Brunnsborrning AB och Karlstad Brunnsborrning AB)

Telefon:
0533-10100 - 0706-797517


Rotvägen 10
661 43 Säffle

Orgnr: 556296-9302
Certifierad brunnsborrare: SC0749-12
Maskinentreprenörerna Medlemsnr: 1247220